04 July 2021

Nyilak A Pozsonyi Csata Emlékére

Photo: own / saját ©
Nagykanizsa – Nemcsak Kanizsán, hanem Zalaegerszegen is emlékeztek a csatára, amely 907–ben zajlott a Frank Birodalom és a pogány magyarok között.

A megyeszékhelyen július 3 –án szombat délelőtt 10 órától díszfelvonulással kezdődött az ünnepség, majd a Baross ligetben található emlékműhöz vonultak. Itt a Mindszenty–gimnázium végzősei adtak elő műsort a győztes csatáról. A fából készült emlékműnél beszédet mondott Paál István a Zala Megyei Magyar Nemzeti Szövetség elnöke, és Illés Csaba a Rákóczi Szövetség Zala megyei képviselője. Az ünnepség végén a megemlékezők koszorút helyeztek el az emlékműnél.
Nagykanizsán pedig a helyi Aranykor Egyesület készített ez alkalomra egy városdíszt az Eötvös téren.
Árpád–sávos [piros és fehér színű] nyilakat tűzdeltek le a fűbe a Turul szobor előtt. nem meglepően turul–alakzatot ábrázolva. Az ábrához tizenötezer darab nyílvesszőt használtak fel. Azért lett turul madár alakú a motívum, mert az egyesület szerint az ősi magyaroknak ez a jelképe, bár sajnos mostanság elég sok a vita e körül. Politikai vita, persze, mivel az országban legtöbben most már inkább a jobboldal jelképének tulajdonítják a turult.
A történelemkönyvekben pedig úgy van leírva, hogy egy turulmadárt követve jutottak el a Kárpát – medencébe a honfoglaló magyarok, ezért lett ez a jelképük. Sőt, a honvédség jelképe is ez volt, a II. világháborúban, mert a szárnyait széttárta és ezzel védelmezte őket és az országot is. Legalább is akkoriban ezt tulajdonították neki.
A Nagykanizsán lévő nyilakból készült turult július 18–ig lehet megtekinteni az érdeklődőknek, utána felszedik őket.

No comments:

Post a Comment