11 July 2021

Talán Rendeződik Egy Probléma

 

Zalaszentgrót, Gyár utca
Photo: Zalatáj Kiadó ©
Zalaszentgrót – A városban évek óta húzódik ez a dolog, nem találtak megoldást a gondokra. A probléma nagyon súlyos, egy szegregációs területről van szó és az ott élőkről. A területen nincsen vagy csak egy részén van közmű kialakítva, és fafödémes, komfort nélküli [vagyis: nincs bent villany és gáz, csak egyedi fűtés és víz] külső wc–vel ellátott házak többségben.
Az önkormányzat még 2019–ben kapott volna 140 millió forintot egy pályázaton, de nem kapták meg, mert a pályázatot visszavonták. Mármint Ők vonták vissza a jelentkezést, mert az adózás után maradt volna 100 millió forintjuk, és az nem lett volna elég arra, hogy megvalósítsák, amit akartak. Arra pedig nem kaptak engedélyt a pályázat kiírójától, hogy amíg tartana a felújítás, addig a lakókat elhelyezzék emberi körülmények közé.
Ötven emberről van szó egyébként, Őket kellene elhelyezni, mert hamarosan már nem lesz hol, miben lakniuk, mert nem sok tartja, hogy a – az amúgy is lebontásra ítélt – ’házaik’ maguktól összedőljenek.
Mivel úgy látták, állami segítségre vagy pénzre nem számíthatnak, az önkormányzat próbálja megoldani a helyzetüket, úgy, hogy Ők írtak ki pályázatot. Arra, hogy aki elköltözik a Gyár utcából, emberi és élhető körülmények közé, azoknak a lakásbérléshez is adnak részbeni vagy teljes hozzájárulást. Illetve, hogy lehessen saját lakásuk, a használt lakás vásárláshoz is kapnak támogatást az önkormányzattól, mivel a 2019–ben újraválasztott polgármester Baracskai József [DK] szerint is, az agyonreklámozott CSOK pont azoknak nem segít, akiknek leginkább kellene lakás. Mivel a segélyekből, havi 22.800Ft, vagy a közfoglalkoztatási fizetésből, ami havi netto 56 ezer forintból nem tud hiteleket fizetni és a CSOK–ot igényelni sem.
Az önkormányzat eddig öt családnak segített elköltözni innen, ebben a hivatal munkatársai is segítettek közbenjárni. Mármint abban, hogy a megvett vagy bérelt lakás valóban megfelel –e lakhatásra, milyenek a környéken a körülmények, és a papírmunkák folyamatát is ellenőrizték, hogy minden rendesen, hivatalos úton zajljon.
Ehhez családonként félmillió forintot kaptak elsőként.
Az önkormányzat le akarja bontani a területen lévő ’házakat’ és valahogy majd hasznosítják. De ez addig nem lehetséges, amíg az ott lakók el nem hagyják végleg Zalaszentgrótnak ezt a területét.

No comments:

Post a Comment