19 February 2021

Nyílik A Hóvirág Zalában

 

Zala Megye –

Photo: Wikipedia.com ©
A megyében több helyről jelentették, hogy kinyílt a hóvirág.

A Balaton–felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrei is tudnak róla, sőt, nemcsak erről, hanem több, más, tavaszi virág nyílásáról is. Azt mondják, az elmúlt pár évben ez a jelenség nem olyan szokatlan, hogy virágzásnak indulnak olyan növények, amiknek még nem lenne itt az ideje.
Az amúgy Szlovéniából induló Kerka–patak mentén [pl. Kerkaszentkirálynál], de Muraszemenyén át, Zalalövőig is találkoztak már idén tavaszi virágokkal: tőzikével, kisvirágú hunyorral is a hóvirágon kívül.
A szakemberek azt mondják, végül is el lehet ezt fogadni így is, hiszen ezek a növények alkalmazkodnak a megváltozott klímához és ez miatt nyílnak egyre korábban. Bár azért a normális állapot természetesen még most is az lenne, ha márciusban nyílnának, mint ahogy azt iskolákban tanítják, nőnapi virágok ezek és valóban akkor lenne az idejük.
Zala megyében amúgy az év bármely részén képes virágozni – akár már decemberben is – a zsibavirágnak, sípoló virágnak is hívott szártalan kankalin. Ez az ország többi részén elég ritka, Zalában viszont rengeteg van belőle. Magyarországon ugyan védett növénynek számít, de lakossági kertekben is sokszor felbukkan és termeszteni, telepíteni is engedélyezik. Ezt a szártalan kankalint még a méhek is nagyon szeretik, mert sok benne számukra a nektár.

No comments:

Post a Comment