17 January 2021

Iglut Kaptak A Hajléktalanok

Photo: abcnews.go.com ©
Nagykanizsa – Egy névtelen segíteni akaró egymillió forint értékben adományozott a kanizsai hajléktalanoknak iglukat. Azok számára megfelelő eszköz ez, akik valamiért nem akarnak bemenni a szállókra aludni. Az iglu tulajdonképpen egy sátor–féle valami, ami hőszigetelve van, és egy ember elfér benne aludni. Mellette még tűzállóak, vízállóak, mobilak is, szóval mozgathatóak, össze is lehet hajtani őket, és könnyen lehet tisztítani. A benne fekvő ember testhőmérséklete melegíti fel, így akár a kinti hőmérséklethez képest 15 fokkal melegebb is lehet benne.
A fekhely egy francia mérnök Geoffroy de Reynal 2018–as találmánya, amire a nagykanizsai Szentesi János szociális munkás bukkant rá az interneten, és arra is, hogy ez a megoldás Franciaországon kívül Kassán [Szlovákia] is már hatékonynak bizonyult, és bevált. Főleg ilyenkor, amikor mínusz fokok vannak kint éjjelente, ez nagy segítséget jelent ahhoz, hogy akik kint vannak az utcán, ne fagyjanak meg.
Egy másik névtelenséget kérő felajánló pedig szintén egymillió forintot szán arra, hogy konténereket átalakítsanak hasonló célra: Éjszakai fekhelyeket szeretnének kialakítani belőlük, hogy akik az utcán töltik az éjszakákat, tudjanak hol aludni, ha a hajléktalanszállóra nem tudnak vagy nem akarnak bemenni.

No comments:

Post a Comment