28 December 2020

Pár Hónap Múlva Elkészül A Megújult Faluház

Photo: tothekhaza.hu ©
Szentkozmadombja – A falut mindössze 61–en lakják, idén a Magyar Falu Programban nyerték el a 15 millió forintos beruházásra fordítható összeget. 

A támogatást még a helyi önkormányzat is kiegészítette. A polgármester – Káli Lajos – elmondta, hogy az épület már nagyon rossz állapotban volt és igencsak ráfért ez a mostani felújítás – amit már el is kezdtek, de a munkák még nem fejeződtek be. Az majd csak várhatóan jövő tavasszal.
A Faluház homlokzata viszont már elkészült, teljesen át lett festve, a konyhát is teljesen fel kellett újítaniuk, illetve a mellékhelyiségeket is, mert azok nagyon rossz állapotban voltak. Az épületbe 5 új zuhanyzót is vettek. Erre azért volt már nagy szükségük, mert szoktak Náluk táborozni gyerekek – nyaranta több százan. Ezért a tetőtérben is ki fognak alakítani majd szálláshelyeket.
A polgármester elmondta, hogy az Albatrosz Tánccsoport idén már tizedszer töltötte a településen a nyarat.
A kis falu idén nyert még két pályázaton pénzt, egyiket a Kulturális Alaptól, 600 ezer forintot, amit kulturális rendezvényre költhettek el. A másik pályázaton ami támogatást nyertek, azt pedig szintén a Faluház szigetelésére költötték illetve az ehhez szükséges alapanyagok megvásárlására.
A polgármester elmondta, mindig bújják a pályázati lehetőségeket, ugyanis saját erőből nem tudnák rendbe hozni a települést, így nagyon örülnek, ha kisebb összegeket is tudnak nyerni.
Felújítani szeretnék még:
– az Arany János utcát
– a helyi boltot
– a temetőnél a kerítést [vagy esetleg fejújítás helyett egy teljesen újat]
Illetve nagyon remélik, hogy egy régebbi vágyuk is valóra válhat, hogy kaphatnának egy falubuszt, mert az nagyon megkönnyíteni az eljutásukat más településekre illetve nagyobb bevásárlásokat.

No comments:

Post a Comment