01 July 2016

The Lodger – A Titokzatos Lakó [2009]

Éjszaka van, szakad az eső és a rendőrségnél jelentenek egy halálesetet. Kimennek a helyszínre és látják, hogy egy prostituáltat gyilkoltak meg. Szemtanú nincs, de ez már a második gyilkosság.
A városban egy nő – Ellen Bunting – [aki pszichiátriai gyógyszereket szed] kiad egy különálló, kertjükben található szobát, egy arra járó, szállást kereső férfinak. [Malcolm Slaight–nek hívják és Simon Baker 'A Mentalista' játssza.]



Malcolm írónak mutatja be magát, és rögtön kiveszi a szobát, majd kiküldi onnét a nőt, arra hivatkozva, hogy magányra van szüksége.
Másnap a nő eldicsekszik Joe–nak [a férjének], hogy kiadta a kerti szobát és a bérlő előre kifizetett három havi lakbért is. Joe–n látszik, hogy nem nagyon hisz a feleségének, de nem kérdez semmit, viszont minden reggel azzal búcsúzik el Tőle, hogy:
– Későn jövök és vedd be a gyógyszereidet.

Aznap éjjel megint meggyilkolnak egy prostituáltat és a kórboncnok boncoláskor megállapítja, hogy ennek a nőnek kivágták a petefészkeit is.
A rendőrség észreveszi, hogy a mostani gyilkos ugyanúgy öli meg az áldozatait, mint valami Rodrigez nevű gyilkos tette, hét évvel ezelőtt. Ezért újra előveszik és felülvizsgálják a Rodrigez–ügyet. A gyilkosságok módszere hasonlít még Hasfelmetsző Jack–ére, ezért Jack–ről is kikér a rendőrség minden információt, utánakeresnek interneten, régi újságcikkeknek stb.
A nyomozó Chandler Manning, kilop egy levelet a rendőrségi irattárból –, amely levél egy régebbi ügy bizonyítékai között van.
Ellen Bunting zajra ébred éjjel, kimegy a szobából –, a zaj a konyhából jön. Ott találja az albérlőt, aki megkéri, hogy adjon Neki egy nagyobb ollót. A nő ad Neki, percekig csak nézik egymást, majd a pasas [Malcolm] elmegy ki.
Manning nyomozó társa, Street Wilkenson [Shane West játssza] ott maradt az őrsön és éjszaka is olvasgatja a Hasfelmetszőről talált internetes anyagot, közben megint történik egy gyilkosság.
Másnap Manning–et felfüggesztik, mert rájönnek, hogy kilopta az egyik bizonyítékot az irattárból és hogy a saját nyomozásáról nem tájékoztatta a felsőbb szerveket.
Ellen csókolózni kezd Malcolm–mal, miközben a férje Joe a konyhából nézeget a kerti házuk felé [ahol a felesége csókolózik] és gyanakodva elindul arrafelé, de a nő már kijött onnét és így nem buknak le, hanem pont összefutnak. A nő kezében egy pár férficsizma van. Bemegy a házukba, elkezdi olvasni az asztalon lévő újságot, aminek a címlapján egy cipőnyom fényképét közölték le, és a nő a fénykép fölé tartja a kezében lévő csizmát és látja, hogy egyezik a két nyom. Szól a férjének, hogy a bérlőjükkel valami nem stimmel, de a férje ráordít, hogy:
– Hagyd ezt abba!

Megfogja Ellen–t és elkezdi kifelé rángatni a kerti [kiadott] házhoz és ott is ráordít, hogy hagyja már abba, mert hogy a ház üres, és a házban nem lakik senki, fogja már fel! Megkérdezi a nőt, hogy lát–e a házban valakit, de valóban a házban senki sincs.
A rendőrségnél gyanúsítottként kezdik kezelni Manning nyomozót, mert ellopta azt a levelet a régebbi ügy bizonyítékai közül és átnézik a számítógépét és látják, hogy sok olyan oldalra felment, ami a Hasfelmetszővel foglalkozott és álnéven regisztrált fel gyilkosságokkal foglalkozó oldalakra, amiken szinte törzsvendég volt, hosszú évek óta.
Manning és a fiatal társa Wilkenson, elindulnak, hogy ellenőrizzék a gyanúsítottakat, így eljutnak Ellen–hez is. Ő elmondja a rendőröknek, hogy a férje biztonsági őr és jelenleg nincs otthon. A rendőrök elkérik a férfi munkahelyének címét és a kerti házba is bemennek. [Nincs ott senki.]
A nő gyanús a két rendőrnek, ezért a rendőrautóban már azt fontolgatják, hogy házkutatási engedélyt kérnek.
Ellen letisztogat mindent a lakásukban és a kerti házban is, közben a rendőrök elmennek Joe munkahelyére, ahonnét egy idő után Manning nyomozó elmegy.
A kerti házban Ellen kinyit egy szekrényajtót ahonnét kiömlik a vörös tinta, és a kezei is tintásak lesznek. Eközben megint megölnek egy prostituáltat.
Manning rákeres interneten egy régebbi ügyre, és a kiadott cikkek közül az egyikre ráklikkel, melyben ez áll:
– A házban lakott egy bérlő...
Rohan Wilkenson–hoz, hogy megkérje, menjenek vissza a nőhöz –, vissza is mennek, a kerti házban találnak egy bőrtáskát és ugye a vörös tintát. de közben az FBI is odaér a házhoz és Manninget tartóztatják le. Majd összevetik a régi gyilkosságokat ábrázoló térképet, [hogy hol történtek a gyilkosságok] a mostani gyilkossági helyszínekkel és Manning lányának az albérlete lenne a következő helyszín, ahol a gyilkosságnak meg kell[ene] történnie, de a rendőrség még idejében odaér, és így Manning lánya megússza, de Manninget megszúrja a gyilkos.
Az FBI–os felügyelő erősítést kér a helyszínre, és megmondja, hogy kerti házba menekült be a gyanúsított. Betörnek oda és ott találják Ellen–t fekete bőrruhában, késsel a kezében. A másik házban [Ellen és Joe házában] pedig ott találják a padlón fekve Joe–t, akit Ellen szintén megölt, és letartóztatják a nőt.
A filmnek azzal van vége, hogy Malcolm [a képzeletbeli bérlő] megint megy az utcán, immár egy másik városban, s megint lát egy 'kiadó szoba' feliratú táblát egy kertes háznál. Becsenget, abból a házból is egy nő nyit ajtót és beengedi Malcolm–t...

:D

No comments:

Post a Comment