29 May 2021

A Hősök Kútjának Felállítását Kérik

 

Photo: mandadb.hu ©
Zalaszentgrót – A javaslatot Vikár Tamás helytörténész tette.

A kút egyébként egyben egy emlékmű is, amit az első világháború után állították a háborúban idegen földön meghalt magyar katonáknak. A szobor főalakja egy turulmadár volt. Azért csak volt, mert az emlékművet 1992–ben lebontották. A helyére építettek egy másik emlékművet, Történelmi Emlékmű néven, viszont most azt is el kellett bontani, mert az évek során annyira megrongálódott.
Ezért kéri a helytörténész a Hősök Kútja visszaépítését, mert lenne erre lehetőség. Azt is szeretnék, hogyha az elhunytak nevei helyet kapnának a szobron, mivel a Történelmi Emlékművön csak idézetek szerepeltek és az, a javaslattévők szerint nem méltó erre a célra. Szerintük igenis ki kell írni az áldozatok, hősök neveit, akik a városban 44–en voltak, vagyis ott név szerint ennyiről tudnak. Ennyivel tartoznak nekik, hogy nem valahonnét szedett idézeteket írnak fel egy emlékműre, hanem az elhunytak neveit.
Ez az emlékmű egyébként valóban egy kútként is szolgált, amiből forrásvíz jött a lakossághoz. Ilyen forrásvizet adó emlék–kút van az országban több helyen is pl.: Paloznakon, Balatonszepezden és Kővágóörsön is található egy.
Paloznakon 2002 –ben építtette egy helyi alapítvány, a Paloznak Jövőjéért nevű közalapítvány.
Balatonszepezden az első világháborúban elhunyt hősök tiszteletére emelték a kutat.
Kővágóörsön egy boltíves ivókút szolgál, mint emlékmű, a II. világháborúban meghalt katonáknak. A boltív két oldalán van egy–egy tábla elhelyezve és azokra van felírva 111 katona neve.

No comments:

Post a Comment